top of page
XARXA DRAGONERA STICKER.png

QUÈ ÉS LA XARXA?

La Xarxa Dragonera Blava (XDB) representa la comunitat de Sa Dragonera, composta per persones que tenen relació amb la zona, ja sigui de manera professional o lúdica. La Xarxa té com a objectiu final establir una governança participativa de l'espai marí de Sa Dragonera (és a dir, formar part de la presa de decisions de la gestió de l'espai).

​

COM FUNCIONA?

El procés a seguir comença creant vincle amb la comunitat, aprenent conjuntament sobre l'àrea, els seus valors i amenaces, per a més tard establir objectius i treballar-los en xarxa a través dels fòrums participatius, de manera que formi part de la presa de decisions en la gestió de l'espai. D'altra banda, és essencial treballar amb els diferents sectors de l'àrea per a la implementació de bones pràctiques.

 

PARTICIPA-HI!

Comparteix les teves experiències, iniciatives i visió, ja siguis un negoci, una organització o simplement una persona que vol frenar la pèrdua de biodiversitat i apostar per Sa Dragonera amb vida –marina i terrestre. Els fòrums participatius se celebren trimestralment. Si vols formar-ne part, escriu-nos!

PASSOS PER A UNA GOVERNANÇA PARTICIPATIVA

image.png

Apropar les persones al medi marí

Visibilitzar a la comunitat local

Enfortir la xarxa i el teixit social

​Participar en espais de presa de decisions amb l’administració

Organitzar la comunitat a través de fòrums participatius multisectorials

Promoure les bones pràctiques

SÈRIE DE VÍDEOS DE LA COMUNITAT

La comunitat d'Andratx: "My Dragonera"

Fòrums de la Xarxa Dragonera Blava

Tallers, campanyes i accions amb la comunitat

Teixint xarxes ancestrals: la pesca artesanal a Andratx

PROJECTES AMBIENTALS A ANDRATX

Biobal_logo_final_H_n.png
logotaib21.jpeg
download.png
Gob_logo
Cayume_logo.png
b5ce00e0-1d09-11eb-bcfa-b70226fb8126.png

Biodibal va neixer l'any 2017 i el seu objectiu és garantir l'accés lliure i gratuït a la informació existent sobre biodiversitat a les Illes Balears

El TAIB es una associació que, desde 2007 han realitzat nombrosos projectes tant a Mallorca com a Eivissa, enfocats en espècies, comunitats o hàbitats d'interès per a la gestió d'espais naturals. 

Observadores del Mar és una plataforma de ciència ciutadana marina dedicada a la conservació del medi marí, que promou la col·laboració entre la ciutadania i la comunitat científica.

La Trapa és una finca situada just enfront de l’illa de Sa Dragonera. Va ser adquirida al 1980 pel GOB gràcies al suport popular, institucional i d’entitats amb l’objectiu de preservar-la i conservar els seus valors amenaçats per un projecte de parcel·lació i urbanització. Actualment,la Trapa s’ha consolidat com una gran eina per promoure l’excursionisme, la recerca científica, l’educació ambiental i la conservació de la natura.

L'entitat neix al 2015 amb l'objectiu de contribuir a l'estudi i conservació del mar Balear. Amb el seu projecte "Eggcase2020", Cayume es centra en la recuperació d'ous de tauró i rajada procedents del sector pesquer per a la seva incubació amb la finalitat del projecte és criar i reintroduir a la mar els individus juvenils per a que puguin formar part dels ecosistemes marins. 

Amb MedGardens, els turistes i locals poden participar en operacions de ciències marines. Les comunitats d’algues i praderies marines es trasplanten o reforcen en petites parcel·les de fons marins costaners i poc profunds Aquests espais es converteixen en laboratoris socials i ambientals on convergeixen ciutadans i ciència, construint les capacitats marines de les persones i permetent la seva participació en la ciència ciutadana. 

LIMIA, situat al Port d'Andratx i va iniciar la seva maxa l'any 1980. L'espai compta amb una nau d'experimentació per a espècies marines i un polígon de gàbies. Les gàbies estan situades a l'interior del porti donen suport a la repoblació i cultiu experimental entre altres, de dèntol, llobarro, morrudes, sirviolas o corbina.
 

bottom of page