top of page
XARXA DRAGONERA STICKER.png

La Xarxa Dragonera Blava (XDB) representa la comunitat de Sa Dragonera, composta per persones que tenen relació amb la zona, ja sigui de manera professional o lúdica. La Xarxa té com a objectiu final establir una governança participativa de l'espai marí de Sa Dragonera (és a dir, formar part de la presa de decisions de la gestió de l'espai).

El procés a seguir comença creant vincle amb la comunitat, aprenent conjuntament sobre l'àrea, els seus valors i amenaces, per a més tard establir objectius i treballar-los en xarxa a través dels fòrums participatius, de manera que formi part de la presa de decisions en la gestió de l'espai. D'altra banda, és essencial treballar amb els diferents sectors de l'àrea per a la implementació de bones pràctiques.

 

Comparteix les teves experiències, iniciatives i visió, ja siguis un negoci, una organització o simplement una persona que vol frenar la pèrdua de biodiversitat i apostar per Sa Dragonera amb vida –marina i terrestre. Els fòrums participatius se celebren trimestralment. Si vols formar-ne part, escriu-nos!

 La pesca artesanal a la Reserva Marina de sa Dragonera

La mar comença aquí

Els centres de busseig de la Reserva Marina de sa Dragonera

Excursió per Sant Elm

Fotografia submarina a sa Dragonera

Unitat per la biodiversitat

Què vol dir la custòdia marina per tu?

Coneix els projectes ambientals de la zona:

Biobal_logo_final_H_n.png

El projecte Biodibal Neix l'any 2017 d'un conveni de Col·laboració entre la Universitat dels Illes Balears i Red Eléctrica de España. L'objectiu principal d'Biodibal és garantir l'accés lliure i gratuït a la informació existent sobre biodiversitat a les Illes Balears. A partir d’aquest objectiu principal, el projecte es planteja sobre tres vessants:

1. Reunir i organitzar el coneixement sobre biodiversitat de les Illes Balears per tal de convertir-lo en un actiu intel·lectual. Des de la web es pot consultar informació sobre totes les espècies conegudes a nivell mundial i es pot accedir al registre d’observacions realitzades a les Illes Balears.

 

2. Donar a conèixer aquesta informació a través de material divulgatiu dissenyat per a complementar els currículums educatius.

 

3. Posar la informació a l'abast de qualsevol persona interessada en la natura.

Biodibal Neix amb la voluntat d'impulsar la col·laboració entre institucions, investigadors, gestors, naturalistes i, en general, qualsevol persona interessada en la biodiversitat per tal d'aglutinar i fer créixer el coneixement, obrir noves línies d'investigació i promoure la gestió i conservació de la biodiversitat.

logotaib21.jpeg

El TAIB és una associació que sorgeix d'un projecte internacional de seguiment ecològic a llarg termini i formació que va tenir lloc durant 30 anys al PN de s'Albufera. Diverses voluntàries del projecte vàrem decidir crear una associació local per a poder dur els coneixements que teníem com a grup a altres indrets de les Balears. Des d'aleshores (2007) hem realitzat nombrosos projectes tant a Mallorca com a Eivissa, relacionats amb diverses temàtiques, però sempre enfocats en espècies, comunitats o hàbitats d'interès per a la gestió d'espais naturals. Una de les nostres línies de feina es relaciona amb l'augment del coneixement de la nostra fauna d'insectes i la transferència d'aquest coneixement a la societat en general, conscients de la manca de dades que hi ha i de la necessitat de prendre consciència del respecte que els hi devem.

download.png

Observadors de la Mar és una plataforma de ciència ciutadana marina dedicada a la conservació del medi marí, que promou la col·laboració entre la ciutadania i la comunitat científica.

 

Fundació Marilles és una fundació privada sense ànim de lucre amb la visió de transformar les Illes Balears en un referent mundial en conservació marina.

La trapa.jpeg

La Trapa és una finca de muntanya de 81 hectàrees situada al sud-oest de la Serra de Tramuntana, al terme municipal d’Andratx, a Mallorca, i just enfront de l’illa de Sa Dragonera. Va ser adquirida al 1980 pel GOB gràcies al suport popular, institucional i d’entitats amb l’objectiu de preservar-la i conservar els seus valors amenaçats per un projecte de parcel·lació i urbanització. Actualment, de la mà del GOB, i gràcies a la col·laboració altruista de nombrosos grups de voluntaris, que col·laboren en les seves tasques de gestió i conservació, la Trapa s’ha consolidat com una gran eina per promoure l’excursionisme, la recerca científica, l’educació ambiental i la conservació de la natura.

Cayume_logo.png

Cayume és una associació sense ànim de lucre constituida el 2015 a l'illa de Mallorca. L'entitat neix amb l'objectiu de contribuir a l'estudi i conservació del mar Balear. L'any 2020 inicia el seu primer projecte de conservació marina "Eggcase2020" centrat en la recuperació d'ous de tauró i rajada procedents del sector pesquer per a la seva incubació. La finalitat del projecte és criar i reintroduir a la mar els individus juvenils nacidos per a que puguin formar part dels ecosistemes marins. Des de Cayume creiem en l'efecte positiu de l'educació per a millorar la conservació i ho aplicam a través de la divulgació dels nostres projectes i l'educació ambiental.

b5ce00e0-1d09-11eb-bcfa-b70226fb8126.png

La investigació científica és la base de MedGardens. Després de completar una formació MedGardens, els turistes i locals poden participar en operacions de ciències marines MedGardens, en col·laboració amb centres de busseig locals i la plataforma ObservadoresdelMar.es. Les comunitats d’algues i praderies marines es trasplanten o reforcen en petites parcel·les de fons marins costaners i poc profunds. Aquests espais es converteixen en laboratoris socials i ambientals on convergeixen ciutadans i ciència, construint les capacitats marines de les persones i permetent la seva participació en la ciència ciutadana. Quan els boscos submarins es regeneren, creen nous hàbitats on poden prosperar altres espècies d’animals i plantes, contribuint a la regeneració de la biodiversitat i optimitzant així la productivitat en termes de beneficis per a la societat. Una gran oportunitat per a generar un catàleg d’experiències ecoturístiques innovadores i estimular l’economia blava.

El Laboratori de Investigacions Marines i Aqüicultura, està situat al Port d'Andratx i va iniciar la seva maxa l'any 1980. L'espai  compta amb una nau d'experimentació per a espècies marines i un polígon de gàbies. Les gàbies estan situades a l'interior del port, on la profunditat és de 5 a 8 metres i han donat suport al manteniment per a repoblació i cultiu experimental entre altres, de dèntol, llobarro, morrudes, sirviolas o corbina.
Els camps de recerca del centre són molt diversos, tots ells dins del món de la biologia marina: aplicació de la legislació comunitària en matèria de recursos marins, marisqueig, piscicultura i astacicultura, repoblacions, subministrament d'alevins i suport tècnic a cooperatives piscícoles, estudi de pesqueres, erradicació de Caulerpa taxifolia, seguiment de les zones de producció de mol·luscos, estudis de pesca recreativa, mapes zoosanitaris, localització de zones aptes per a la instal·lació de gàbies, etc. 

bottom of page